dimecres, 17 de desembre de 2014

Airglow o contaminació lluminosa?Ahir a la nit hi havia un cel esplèndid des de Can Vilallonga, el mas on visc des de fa un parell d'anys. Durant el dia anterior havia anat passant un front de pluges, que va deixar l'atmosfera ben neta. Només cap al sud encara hi havien uns quants núvols, que donaven un toc de color al cel.  

Tot i que el fred que feia va fer que m’ho pensés dues vegades, al final les ganes que tenia van guanyar, així que després de posar-me fins a sis capes de roba (les baixes temperatures són el pitjor enemic del fotògraf de nit) ja estava davant aquest arbre tan fotogènic prement el disparador. 

En el moment de fer la sessió, no vaig veure res estrany, però avui, en el moment de processar-les, m'he adonat que la majoria tenen com una mena de lluminositat verdosa per sobre de l'horitzó, que a la foto podeu intuir darrere l'arbre. Llavors he pensat en l’AirGlow, un fenòmen que es dóna quan els àtoms de l’atmosfera, que han estat ionitzats durant el dia per la llum (o també pels raigs còsmics), es reestructuren i emeten aquest resplendor verdós, i que alguns dels fotògrafs que segueixo ja havien pogut fotografiar. Però com que es una cosa que mai abans havia observat, m'agradaria que algú que ho hagi vist hi digui la seva... és l'"AirGlow", o bé simplement una forma de contaminació lluminosa?

La segona fotografia és tant sols un processat més agressiu de la primera, per ressaltar aquest fenomen sigui el que sigui. A banda d'això, la foto no té res d'especial, és el mateix arbre que he fotografiat ja dotzenes de vegades des de tots els punts de vista possibles.


6 comentaris:

Eduard Marquès ha dit...

Enhorabona ! Miquel. La ni d,ahir va ser especialment neta, quan tornava a casa, i visc al mig d,un poblet, no tenia cap problema per poder observar perfectament molts estels des del carrer estant. A veure si algú ens ho aclareix però és possible que ho sigui...

Sussss ha dit...

Quin parell de fotografies!!! i des de casa estant, això val el que no està escrit!

Miquel Jover ha dit...

Doncs si Eduard, va ser una nit espectacular, d'aquelles que un no pot deixar de sortir si pot. Ara aviam si algú ho pot confirmar... jo crec que si que ho és.

Miquel Jover ha dit...

Ja veus Sussss, això si que es un luxe! Es el que té sortir de la feina cap a les 11, que no et queden masses llocs on anar (a no ser que no et faci res arribar i haver de buscar els enquadraments de nit ;-) )

Pere Soler ha dit...

Hola Miquel, no soc cap expert però si he vist airglows que teñien el cel de color verd com en aquesta entrada :
http://www.peresoler.net/2014/05/airglow-o-aurores-boreals-en-tenerife.html , i en aquest cas i si la foto està feta mirant cap a mar et diria que és un altre fenomen creat per l'humitat, que he vist recentment a les Hèbrides exteriors, allà fins i tot semblaven aurores ;-)

Miquel Jover ha dit...

Merci per passar i comentar Pere! De fet no n'estava segur que fos Airglow, i si, la foto està feta en direcció al mar. La questió és saber si és un fenòmen o un altre. De fet, quan ho vaig veure a l'ordinador vaig pensar precisament en l'entrada que vas fer ;-)