dimarts, 2 d’agost de 2011

Tunejant la EOS 400D

 Aquesta és la EOS 400D

Realment, els fabricants de càmeres ens ofereixen els millors productes que ens poden donar al preu que paguem? O bé, les càmeres que tenim tenen certes funcionalitats "capades" per a "obligar-nos" a que ens comprem models de càmeres superiors al cap de pocs anys? Evidentment ja podem suposar que la resposta és la segona, pero es que de vegades et trobes amb casos que t'ho demostren clarament.

La EOS 400D ha estat la meva primera reflex digital, des de ja fa més de tres anys, i m'ha donat, i em segueix donant, moltes alegries. Pero hi havien algunes coses que li trobava a faltar, coses que si que tenen els models de gama superior (i que per tant, són més cars). Si vols tenir aquestes característiques, doncs toca pagar.

Això, fins fa un parell de mesos. Resulta que per la xarxa corren uns arxius, que si te'ls instal·les a la càmera, doncs desvetllen algunes de les funcionalitats que venen amagades de fàbrica. I que no són poques...

Ara, amb la càmara "tunejada", puc fer les seguents coses:

- Sensibilitat ISO augmentada fins a 3200. Abans, només arribava a 1600.

- Seleccionar manualment la temperatura de color, en graus K. Abans, res de res.

- Medició puntual (o sigui, la capacitat del fotòmetre de la càmera de mesurar una àrea molt petita al centre de la imatge, per tenir més precisió en la medició). Abans, només medició puntual, molt menys precisa.

- Possibilitat de tenir seleccionats a la vegada diversos punts d'enfoc (els que jo vulgui), i no només un o tots a la vegada, com era fins ara.

- A més, menús ampliats, possibilitats de disparar sense tocar cap mena de botó, possibilitats de disparar com si la càmara tingués un intervalòmetre incorporat (o sigui, que automàticament va fent fotos, durant el temps que es vulgui, sense necessitat d'anar tocant el disparador cada vegada), visualització exacta de quantes fotos ha fet la càmera en total, visualització de la sensibilitat en el visor...

D'entre aquestes millores, la ISO 3200 no és real, és feta a través de software (és a dir, l'efecte seria el mateix que augmentar l'exposició amb algun programa informàtic, una vegada ets davant l'ordinador). Per tant no té massa importància si treballes en RAW, com és el meu cas. El tema de la temperatura de color tampoc és de gaire ajuda, doncs igualment es pot modificar a casa, tranquilament.

Pero el tema de la medició puntual si que m'ha salvat de moltes situacions. Per exemple, la nit de la celebració de la victòria del Barça, en què hi havien escenes molt contrastades i només amb la medició puntual m'hagués costat molt més exposar correctament (cosa que hagués estat un inconvenient, doncs hi havien fotos que les havia de fer ràpidament, o les hagués perdut). 

 Una de les fotos fetes gràcies a la medició puntual. En aquest cas, volia que les cares de la gent que hi ha just sota la llum sortíssin ben exposades