diumenge, 14 de desembre del 2014

Perseguint les gemínides

El pessebre, l'arbre i la Gemínida
EOS 5D, Tamron 17-35 mm @ 17mm. 30'', f 2.8, ISO 1600

Ara que s'acosta el nadal, es poden veure per tot arreu els típics elements nadalencs, com els pessebres. Per variar, avui us volia presentar un pessebre diferent, tan diferent que es troba al cel, a més de 570 anys llum en direcció a la constel·lació del Cranc.

Es tracta del que els astrònoms anomenen un cúmul obert, o sigui una agrupació d'estels amb un origen comú i que es mantenen lligats per la força de la gravetat. A la fotografia, es el petit grup d'estels que es veu entre l'arbre i la cantonada de dalt a l'esquerra. A ull nu es pot veure com un petit objecte borrós, però si teniu uns senzills prismàtics podreu veure els seus estels un a un. Això si, us haureu d'esperar fins un parell d'hores abans de la mitjanit, que és quan es comença a veure sobre l'horitzó est!

Si teniu sort també podreu observar alguna Gemínida despistada, que era la pluja de meteors que ahir tenia el màxim. Jo vaig arribar a mitjanit i vaig tenir la sort que hi havia una activitat molt gran, així que vaig poder veure tots els estels fugaços que vaig voler... la llastima es que es resistien a sortir just en el moment de fer la foto.

Sirius adornant l'arbre de nadal
EOS 5D, Yashica ML 28mm/2.8. 30'', f 2.8, ISO 1600

2 comentaris:

Eduard Marquès ha dit...

Ostres Miquel, docs ja en vas poder caçar un parell. Gràcies per l'explicació sobre el cúmul obert i el seu orígen.
Pel que fa a la foto, has encertat molt bé al posar-hi l'arbre, és una preciositat, personalment trobo molt atractiu els brancatges dels arbres retallant-se sobre el cel, amb això hem coincidit amb l'entrada que he fet al blog on poso un saule retallant-se ;-) Encara que la teva foto és molt i molt més xula Una abraçada

Miquel Jover ha dit...

Merci per passar Eduard! La veritat es que va ser una nit amb molta activitat. La llastima es que les mes brillants van caure fora de l'enquadrament, jeje!
Jo també tinc debilitat per les siluetes d'arbre retallades contra el cel. Tot i que la teva també està molt bé! Salut!