Aquests dies, al cel nocturn està bellament adornat pel cometa
C/2014 Q2 Lovejoy. Ara mateix es pot veure a la constel·lació de Lepus, a
una alçada encara baixa sobre l'horitzó (i això es un inconvenient al nostre país i a Europa en general, on el cel
proper a l'horitzó quasi sempre està podrit de llum artificial), però
en els propers dies anirà pujant ràpidament. Si voleu saber on està a cada dia que passa, podeu consultar aquesta pàgina, on hi trobareu tots els detalls.
Orió, lepus i el cometa Lovejoy
Canon EOS 5D, EF 50mm/1.8, f2.5, ISO 1600. 59 fotos apilades amb el Deep Sky Stacker i processades amb Lightroom.
Fa un parell de nits la tramuntana va deixar una atmosfera tremendament neta d'humitat... però amb l'inconvenient que la lluna creixent ja estava en una fase del 60% cosa que en complicava l'observació. Tot i això, igualment em vaig animar a fotografiar-lo, i els resultats no em desagraden tenint en compte que les condicions no eren precisament bones. Fins i tot, a la segona foto sembla intuir-se molt feble la cua del cometa. Ara, haurem d'esperar que la lluna marxi i que puguem disposar d'alguna nit decent... i que el cometa no baixi gaire de lluminositat!
Pel que fa als aspectes tècnics, la primera foto està feta amb un humil objectiu de 50 mm (que podeu trobar de segona mà per menys de 100 euros), i la segona amb un objectiu macro, que en teoria està fet per fotografiar coses molt petites des de molt aprop, però que també es pot utilitzar perfectament per a les coses molt grans que estan molt lluny. Tot plegat, utilitzant la tècnica de l'apilament, que sense necessitat de tenir equips caríssims ens permet fer fotos d'objectes que en un principi pensaríem que ens estan vetats i amb una qualitat prou decent.
Per cert, al pujar les fotos al blog, la pàgina hi aplica un augment automàtic en la lluminositat, cosa que fa pujar també el soroll i és molt molest. Si algú té idea com anular-ho, per favor que m'ho faci saber.
El cometa C/2014 Q2 Lovejoy
Canon EOS 5D, EF 100mm/2.8 macro, f2.8, ISO 1600. 71 fotos apilades amb el Deep Sky Stacker i processades amb Lightroom.
3 comentaris:
Molt bona feina Miquel. A veure si tens sort i el pots capturar amb una bona cua, són tant poques les oportunitats que hi ha per fer-ho! Una abraçada
M'agrada més la primera per les referencies que hi ha.
Hola Susss i Eduard, doncs si, ara a seguir intentant-ho; us animo a que el captureu vosaltres mateixos, de fet amb una sola foto ja el podreu fotografiar. L'apilament serveix sobretot per reduir el soroll quan es recuperen les ombres (que és on hi ha la major informació amagada en aquestes fotos), però a les fotos individuals que vaig fer ja es podia veure el cometa sense problemes. Salut!
Publica un comentari a l'entrada