diumenge, 19 de desembre del 2010

Circumpolars a Esclet, retocar o no retocar?

Ara ja feia temps que no posava alguna fotografia de paisatge astronòmic. La feina de la tesi i de preparar classes no deixa massa temps per fer altres coses. Però fa algunes setmanes, ja no recordo quantes, vaig sortir no massa tard de la universitat i em vaig apropar a Esclet a captar algunes imatges de Paisatge astronòmic.

El pla era fer algunes fotos i arribar a casa just a l'hora de sopar, pero ja se sap, un cop allà, el temps passa volant, es fan més fotos de les que un es pensa que farà. Al final vaig arribar a casa tres hores més tard del que havia planejat inicialment.

Aquestes dues fotografies no són gaire diferents. De fet, són exactament la mateixa, pero la primera és la original, tal com va sortir de la càmera amb el balanç de blancs en automàtic, i l'altra és retocada posteriorment (un simple ajustament del balanç de blancs), per fer que el cel tingués un color més "natural", i dissimular una mica tota la contaminació lluminosa produida per Girona i els pobles del voltant.


Estèticament, a mi m'agrada més la segona, però la primera s'assembla més al que jo vaig veure allà (deixant de banda que les estrelles mai es veuen en forma de traçes). Evidentment que ni el cel ni l'ermita no es veien tan brillants, però el color dels núvols de l'horitzó sí que és una mica més real a la primera.

Llavors, què he de fer? Cal retocar les imatges per a què s'assemblin al que jo voldría, o bé és millor deixar-les més properes al que es veia en aquell moment, per a poder adonar-nos millor de la contaminació lluminosa que hi ha?

2 comentaris:

Sussss ha dit...

Dius: "De fet, són exactament la mateixa, pero la primera és la original, tal com va sortir de la càmera amb el balanç de blancs en automàtic".
Només per això la segona és millor. La primera és la traducció que ha fet un artefacte artificial programat amb zeros i uns d'una situació concreta. En aquest cas dius que s'assembla al que vas veure, peró gairebé mai serà així.

Miquel Jover ha dit...

Si, tens raó, normalment el balanç de blancs automàtic en les fotografies nocturnes funciona força malament (almenys en la meva càmera, no sé en les altres...). Però en el cas d'aquesta foto, va funcionar relativament bé, d'aqui el dubte.

Precisament, modificar el balanç de blancs és un dels pocs retocs que faig abans de publicar al blog o enviar alguna foto a algú. Però aquesta vegada m’interessava conèixer què en pensava algú altre.

Salutacions!