dissabte, 1 de gener del 2011

Dimarts tinc una cita amb el Sol i la Lluna

Dimarts al matí, just a l'alba, he quedat amb el Sol i la Lluna en un racó del Montgrí per passar una estona íntima entre amics, i xerrar de les nostres coses. La Lluna (que és un astre molt considerat amb els que es prenen la molèstia d'observar-lo de quan en quan, en comptes de quedar-se al bar veient el futbol) tindrà la cortesia de posar-se just davant del Sol quan aquest estigui sortint per l'horitzó, creant, esperem-ho, un matí únic en molts anys almenys al nostre país. 

El qui es vulgui apuntar a l'acte (ho pot fer deixant un simple comentari a aquesta entrada), serà benvingut, passarem una bona estona entre amics i potser farem alguna bona fotografia.

Si no vaig errat en els meus càlculs, des del cim més alt del massís del Montgrí el Sol eclipsat podria arribar a sortir just per sobre (o molt aprop) del Castell de Torroella de Montgrí. I també, casualitat, des del mirador de la Punta Guixera, quasi sobre el port de l'Estartit, l'eclipsi es podria veure just sobre les Illes Medes i el seu far. Tot això ho sé gràcies al programa Stellarium (que és gratis, i realment molt bo). Esperem que no m'hagi equivocat en els meus càlculs i el matí valgui la pena. És el que té l'astronomia, alguns fenòmens només es poden observar una vegada a la vida.

Si la nostra atmosfera ho permet (esperem que si), aniré a fer unes quantes fotografies de l'eclipsi, que si queden mínimament bé, miraré de penjar aqui el més aviat possible. Sempre i quan la nit anterior no quedi congelat, tingui un accident amb el cotxe a altes hores de la matinada o m'estimbi per algun precipici del Cap de Creus, que tot pot ser, mirant i fotografiant un altre fenòmen astronòmic de gran interès: la pluja d'estels de les Quadràntides, que aquest any presenta unes condicions òptimes per a la seva observació ja que coincideix amb la lluna nova.

3 comentaris:

Sussss ha dit...

Donçs ho acabo de mirar amb el TPE i efectivament, dalt del Montgri, el sol surt darrera de la Meda Gran. Aviam si no podràs veure l'eclipsi perque la Meda te'l tapi, je
Si només depengués de mi m'apuntava sense dubtar-ho, però... amb nens petits...

Pere Soler ha dit...

Mala sort aquest any, esperem que el vinent en sigui millor, tot i que al Pirineu estava el cel espectacular!!
De les fotos em quedo evidentment amb la segona, la del Cap de Barra, m'agrada especialment la composició.
Salut!!

Miquel Jover ha dit...

Merci Pere per la visita!